„Zachovali se k nám neobyčejně laskavě.“ (srov. Sk 28,2)

„Zachovali se k nám neobyčejně laskavě.“ (srov. Sk 28,2)[1]

Na středomořský ostrov Malta dorazilo po čtrnácti dnech na lodi dvě stě sedmdesát šest trosečníků. Jsou promočení, vyčerpaní a vyděšení; zažili bezmoc vůči přírodním silám, hrozila jim smrt. Mezi nimi je i vězeň cestující do Říma, aby se zde podrobil soudnímu procesu u císaře.

Tato událost není aktuální zpráva z novin, ale vyprávění apoštola Pavla, kterého vezli do Říma, kde měl korunovat svoje evangelizační poslání svědectvím skrze mučednictví.

Podpírán svojí nezdolnou vírou v Boží prozřetelnost dokázal navzdory svému postavení vězně pomáhat všem druhům v neštěstí, dokud nepřistáli na Maltě.

Zde je přivítali místní obyvatelé, rozdělali pro ně veliký oheň, aby se zahřáli, a pak se o ně postarali. Na konci zimy, asi po třech měsících, jim dali všechno potřebné k tomu, aby mohli pokračovat bezpečně v cestě.

 „Zachovali se k nám neobyčejně laskavě.“

Pavel a další trosečníci zakusili hřejivé a konkrétní lidství lidí, k nimž ještě nedosáhlo světlo evangelia. Je to osobní přijetí beze spěchu, které umí posloužit hostům bez kulturních, náboženských nebo společenských předsudků. K jeho uskutečnění je zapotřebí osobního zapojení i zapojení celé komunity.

Schopnost přijmout druhého má v krvi každý člověk jakožto tvor, který v sobě nese otisk milosrdného Otce, i když v něm křesťanská víra  ještě nebyla zažehnuta anebo zeslábla. Je to zákon vepsaný do lidského srdce, který Boží slovo ukazuje a zhodnocuje, od Abrahama[2] až po strhující zjevení Ježíše: „Byl jsem na cestě, a ujali jste se mě.“[3]

Sám Pán nám nabízí sílu své milosti, aby naše křehká vůle dosáhla plnosti křesťanské lásky.

Touto zkušeností nás Pavel učí také důvěřovat zásahu Boží prozřetelnosti, rozeznat a ocenit dobro získané skrze konkrétní lásku mnoha lidí, s nimiž se setkáme na naší cestě.

 „Zachovali se k nám neobyčejně laskavě.“

Tento verš ze Skutků apoštolů navrhli křesťané různých církví z Malty jako motto pro Týden modliteb za jednotu křesťanů 2020.[4]

Tyto komunity se společně věnují mnoha iniciativám na podporu chudých a migrantů: pořádají distribuce jídla, oblečení a hraček pro děti, hodiny angličtiny na podporu sociálního začlenění. Touhou je posílit schopnost přijetí, ale také oživit společenství mezi křesťany náležejícími do různých církví, aby svědčilo o jediné víře.

A jak svědčíme my mezi bratry o Boží lásce? Jak přispíváme k vytváření sjednocených rodin, solidárních měst, skutečně lidské společnosti? Takto nám radí Chiara Lubichová:

„Ježíš nám ukázal, že milovat znamená přijmout druhého takového, jaký je, stejně jako On přijal každého z nás. Přijmout druhého s jeho zálibami, myšlením, chybami, jinakostí. (…) Udělat mu místo v sobě a vyklidit ze srdce všechny předsudky, soudy a instinktivní odpor. (…) Nikdy nevzdáme Bohu tak velikou chválu jako tehdy, když se snažíme přijmout svého bližního, protože tehdy stavíme základy bratrského společenství, a nic nedělá Bohu takovou radost jako skutečná jednota mezi lidmi. Jednota přitahuje přítomnost Ježíše mezi nás a jeho přítomnost vše proměňuje. Přistupujme tedy ke každému bližnímu s přáním z celého srdce jej přijmout a dříve či později s ním navázat vztah vzájemné lásky.“[5]

Letizia Magri

[1]    Podle českého ekumenického překladu Bible, Praha 1985.

[2]    Srov. Gen 18,1-16.

[3]    Mt 25,35.

[4]    Týden modliteb za jednotu křesťanů se slaví každoročně na severní polokouli od 18. do 25. ledna, na jižní polokouli mezi svátkem Nanebevstoupení Páně a Sesláním Ducha Svatého. U nás, tak jako na některých dalších místech, předchází Týdnu modliteb za jednotu křesťanů Alianční týden modliteb organizovaný Evangelikální aliancí, v roce 2020 ve dnech 5.–12. ledna.

[5]    Ch. Lubichová, Slovo života na prosinec 1986, in Parole di Vita, a cura di Fabio Ciardi (Opere di Chiara Lubich 5; Città Nuova, Roma 2017), str. 375-376.

Slovo života – září 2024

„To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe.“  Jak 1, 22„To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe.“  Téma poslouchání a uvádění ve skutek je hlavním...

Slovo života – srpen 2024

Slovo života – srpen 2024

„Pane, je dobře, že jsme tady.“ (Mt 17,4)„Pane, je dobře, že jsme tady.“ (Mt 17,4)   Ježíš se svými učedníky je na cestě do Jeruzaléma. Když jim oznámí, že tam bude muset trpět, zemřít a vstát z mrtvých, Petr se vzbouří, což odráží všeobecné zděšení a nepochopení....

Pin It on Pinterest

Share This