„To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe.“ 

Jak 1, 22

„To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe.“ 

Téma poslouchání a uvádění ve skutek je hlavním tématem, které autor verše na tento měsíc zdůrazňuje. List Jakubův totiž pokračuje: „Kdo se však důkladně zahledí do dokonalého zákona svobody a přitom vytrvá, kdo není jen posluchač zapomnětlivý, ale skutečně podle toho jedná, ten v tom jednání najde svou blaženost.“ (Jak 1,25) A právě toto úsilí poznat jeho slova a žít podle nich nás osvobozuje a přináší nám radost.

Dalo by se říci, že biblický verš pro tento měsíc je sám o sobě důvodem praktikování Slova života, které se rozšířilo po celém světě. Jednou týdně a pak jednou měsíčně Chiara Lubichová vybírala jednu ucelenou větu z Písma a komentovala ji. Setkávali se, sdíleli si prostřednictvím zkušeností ze života plody toho, co slovo působilo, a vytvářeli sjednocené společenství, které v malém ukazovalo, jakého sociálního dopadu je žité slovo schopno. 

„Tato iniciativa i přes svou jednoduchost významně přispěla ke znovuobjevení Božího slova v křesťanském světě 20. stolet퓹 a předala „metodu“, jak žít evangelium a vzájemně si sdílet jeho účinky.

„To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe.“

List Jakubův navazuje na to, co Ježíš hlásal, abychom uskutečňovali a zakoušeli Boží království mezi námi – prohlašuje za blahoslavené ty, kdo slyší jeho slovo a zachovávají ho². Za svou matku a své příbuzné uznává ty, kdo slyší a plní Boží slovo Přirovnává slovo k semenu, které padne na dobrou půdu, tedy do duše těch, kdo slovu naslouchají dobrým a upřímným srdcem a uchovávají ho. Oni pak přinášejí užitek svou trpělivostí.⁴

„V každém svém slově vyjadřuje Ježíš všechnu lásku k nám,“ píše Chiara Lubichová. „Vtělujme ho, osvojujme si ho a zakusíme, jakou životní moc vyzařuje v nás a okolo nás, když ho žijeme. Zamilujme si evangelium do té míry, že se v něj necháme proměňovat a budeme ho přelévat na ostatní. (…) Zažijeme osvobození od sebe sama, od svých omezeností, od našeho zotročení. A nejen to, budeme svědky revoluce lásky, kterou Ježíš – svobodně žijící v nás – vyvolá ve společnosti, do které patříme.“⁵

„To slovo však musíte uvádět ve skutek, a ne abyste ho jenom poslouchali. To byste klamali sami sebe.“

Jak můžeme uvádět ve skutek toto slovo? Rozhlédněme se kolem sebe a udělejme vše, co je v našich silách, abychom se dali do služeb potřebným malými či velkými skutky vzájemné péče, proměňovali nespravedlivé struktury společnosti, bojovali proti násilí, podporovali gesta míru a smíření, rostli v citlivosti a jednali ve prospěch naší planety.

V našem životě a v životě společenství, v němž žijeme, i v naší práci tak vypukne skutečná revoluce.

Láska se projevuje v sociálních a politických činech, které usilují o budování lepšího světa. Z nasazení jedné malé komunity Fokoláre vůči nejzranitelnějším lidem bylo v Peru, v Lámudu, městě v peruánské Amazonii v nadmořské výšce 2 330 metrů, otevřeno Centrum pro seniory pojmenované po zakladatelce Hnutí.

„Centrum bylo otevřeno uprostřed pandemické krize a hostí padesát starších a osamělých lidí. Dům, nábytek, nádobí a dokonce i jídlo dostalo centrum darem od komunity, která žije v blízkosti. Byl to riskantní počin, který se neobešel bez potíží a překážek, ale v březnu 2022, když centrum slavilo první výročí, uspořádalo den otevřených dveří a oslavu, které se zúčastnili i političtí představitelé. Během dvoudenních oslav se přihlásili noví dobrovolníci, dospělí i děti, kteří se chtějí starat o osamělé babičky a dědečky a rozšířit tak svou rodinu.“⁶

Patrizia Mazzola a tým Slova života

 

1  Ch. Lubichová, Parole di Vita, Introduzione, a cura di Fabio Ciardi (Opere di Chiara Lubich 5); Città Nuova, Roma 2017, str. 9.

2 Srov. Lk 11,28.

3 Srov. Lk 8,21

4 Srov. Lk 8,15.

5 Ch. Lubichová, Slovo života na září 2006, taktéž v Parole di Vita, a cura di Fabio Ciardi (Opere di Chiara Lubich 5); Città Nuova, Roma 2017, str. 790.

6 Bilancio di Comunione 2022. Movimento dei Focolari, str. 67

Slovo života – srpen 2024

Slovo života – srpen 2024

„Pane, je dobře, že jsme tady.“ (Mt 17,4)„Pane, je dobře, že jsme tady.“ (Mt 17,4)   Ježíš se svými učedníky je na cestě do Jeruzaléma. Když jim oznámí, že tam bude muset trpět, zemřít a vstát z mrtvých, Petr se vzbouří, což odráží všeobecné zděšení a nepochopení....

Pin It on Pinterest

Share This